Ce este praful?

Dicționarul explicativ spune așa: praful este materialul format din particule solide foarte fine provenite din fărâmițarea naturală a scoarței terestre , a unor corpuri solide, din unele procese biologice ale viețuitoarelor.

Praful se găsește peste tot și conține mai multe elemente, printre care resturi de piele umană, bacterii și resturi de animale moarte. FUUUU! Ve-ți spune. „Da’ eu nu am treabă cu animalele moarte”. Praful, pe lîngă acele mici aglomerări care se adună sub mobilier și prin colțuri mai rar curățate, reprezintă niște particule microscopice care plutesc în aer, multe din ele fiind invizibile, pe care noi le inhalăm vrând-nevrând. Cu cât este mai mică particula, cu atât mai mult timp rămâne în aer și mai mult poate călători.

E bine știut faptul că praful este dăunător pentru electronică. Nu ai avut niciodată nevoie de curățarea calculatorului? Atunci, dacă praful împiedică fluxul de aer, reducând astfel durata de viață chiar și a componentelor electronice, îți imaginezi prin ce trece sistemul nostru respirator?

Trebuie să separăm problema în două:

  1. Care este originea particulelor de praf?

  2. Care sunt fenomenele ce generează/ antrenează/ transportă praful?

Răspundem:

  1. Orice obiect sau ființă produce praf. Dintre ele cele mai mari producătoare de praf în interior sunt materialele textile, iar în exterior este solul antrenat de vânt.

  2. Există o sumedenie de fenomene care contribuie la generarea și/sau transportul prafului:

    – fenomene chimice (oxidarea substanțelor);

    – fenomene biologice (descuamarea pielii, existența microorganismelor);

    – fenomene fizice (frecarea, mișcarea particulelor sub influența curenților de aer, atracția electrostatică, forța gravitațională etc.)

Trăim într-o lume plină de praf, corpul omului reușește să lupte în bună măsură cu aceste micro-particole, dar mai și eșuează, și atunci avem alergii, infecții ale sistemului respirator, dar și boli mai grave.

Particulele mari de praf tind să fie prinse în nas și gură, deci pot fi ușor respirabile și înghițite. Particulele mai mici sau fine de praf sunt invizibile și mai predispuse să pătrundă profund în plămâni, iar particulele ultrafine pot fi absorbite direct în fluxul sanguin.

Tipul și dimensiunea unei particule de praf determină cât de toxic este praful. Cu toate acestea, posibila vătămare a sănătății este în cea mai mare parte determinată de cantitatea de praf existentă în aer și de cât timp ați fost expus la acesta.

Praful inhalat poate provoca: conjunctivite, tuse, strănut, atacuri de astm, alergii, dermatite ș.a. Pentru persoanele cu afecțiuni ale sistemului respirator, cum ar fi astmul bronșic, boala cronică obstructivă a căilor respiratorii sau emfizemul, chiar și creșterile mici ale concentrației de praf pot cauza agravarea simptomelor.

 

Cine este în pericol?

Oricine expus la un nivel ridicat de praf poate fi afectat, cu cât respirați mai mult în praf, cu atât este ai mare șansa ca acesta să vă afecteze sănătatea. Bebelușii, copiii mici și persoanele în vârstă au predispunere mai mare spre a dezvolta probleme de sănătate din cauza prafului.

Ce se poate face?

Australia controlează nivelurile de praf în aer, unde oamenii trăiesc după o serie de măsuri. Standardele australiene privind calitatea aerului pentru praf sunt mai riguroase decât în SUA, Marea Britanie și Europa.
Noi nu suntem în Australia. În Republica Moldova, măsura națională de protecție a mediului este reprezentată de Legea nr. 1515 din 16.06.1993 privind protecția mediului înconjurător. Vă lăsăm să o citiți pentru a vedea ce reglemetări „extraordinare” prevede aceasta.

Tot prin lege, ar trebui să fim protejați sau cel puțin recompensați pentru lucrul în condiții nefavorabile, cu încărcătură de praf asupra organelor respiratorii. În acest sens, există Hotărîrea nr. 1335 din 10.10.2002 despre aprobarea Regulamentului cu privire la evaluarea condițiilor de muncă și modul de aplicare a listelor ramurale de lucrări pentru care pot fi stabilite sporuri de compensare pentru munca prestată în condiții nefavorabile.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat prin intermediul Direcției monitoring al calității aerului este instituția care supraveghează starea calității aerului atmosferic din RM.

În concluzie, nu toți factorii externi îi putem controla, însă praful din casă putem să-l reducem prin întreținerea curățeniei periodice. Doar în așa mod vom spori calitatea stării de sănătate și calitatea vieții în general.

Tu decizi ce faci cu viața ta!

SHARE
COMMENTS