Chiar dacă perdelele şi draperiile nu par murdare, faptul că ştiţi cum să le curăţaţi şi  introduceţi acest proces în rutina de curăţare, vă va ajuta mult în menţirea unei case curate.

       Perdelele sunt făcute din ţesături care colectează praful, părul de la animale, acarieni şi chiar mucegaiul, iar odată cu acumularea acestora, accesoriile pentru ferestre încep să pară murdare, ceea ce poate afecta drastic calitate aerului din interior. Ori de câte ori perdelele sunt închise sau deschise, praful şi alte resturi încep să se învârte în aer, aşezându-se pe alte suprafeţe (mobilier, covor).                                            Pentru cei care suferă de alergii, curăţarea perdelelor va fi o uşurare semnificativă a simptomelor.                                                                                     Metodele de curăţare diferă în funcţie de materialul din care sunt confecţionate, de aceea este esenţial să identificaţi materialul perdelelor înainte de a le spăla. Dacă nu sunteţi siguri, respectaţi instrucţiunile de curăţare pentru întreţinere (descrise mai jos), pentru a evita deteriorarea.

 

      Cum să curaţaţi perdelele:

      Începeţi cu o curăţare sezonieră. Perdelele de voal se spală o dată la două-trei luni, cele de dantelă la trei-patru luni, iar cele dese şi groase la două luni, dacă este nevoie. Nu este indicat să le speli prea des, dar se recomandă curaţarea de praf săptămânală, cu un pămătuf de şters praful sau chiar cu aspiratorul la putere foarte mică. Draperiile prinse în inel, pot fi scuturate la câteva zile, cu aerisirea ulterioară a încăperii. Curăţarea se începe de jos în sus şi se insistă pe zonele cu falduri şi extremităţi, pe ambele părţi.

      Înainte de spălare, scoateţi mai întâi petele, folosind un produs blînd sau doar apă cu săpun.

  Perdelele de in se pot spăla la maşină, cu condiţia că temperatura să nu depăşească 50º, cu stoarcere/centrifugare minimă. Evitaţi produsele cu clor care îngălbenesc fibrele de in şi detergenţii ageresivi. Cînd spălaţi de mână perdelele de in, nu le stoarceţi puternic. Ele se lasă pe o suprafaţă plată pentru a se scurge apa natural şi se calcă cînd sunt încă umede.

      Perdelele din satin nu se spală nici de mână, nici la maşină, pentru că îşi pierd din luciu. Se scutură des de praf şi se optează pentru curăţarea chimică.  Petele se scot cu o cârpă curată, înmuiată în apă călduţă cu săpun lichid.

      Perdelele de bumbac sunt cele mai uşor de spălat. Temperatura de la maşină nu trebuie să depăşească 60º şi se poate utiliza orice detergent preferaţi. Se clătesc cu oţet pentru a păstra culorile vii şi a îndepărta urmele de detergent.

      Perdelele din material sintetic se pot spăla în mod obişnuit cu excepţia celor din acetat, care se pot umfla. Se albesc uşor, dacă după ce s-au curăţat se ţin 10 min în apă cu sare.

      Perdelele din tul se pot spăla prin cufundarea rapidă, fără a freca într-o baie de apă călduţă, în care se dizolvă săpun. Se clătesc fără stoarcere şi se usucă pe o suprafaţă plană sau direct la geam.

Perdelele şi draperiile închise la culoare se spală separat folosind detergent special pentru a evita decolorarea materialului.

SHARE
COMMENTS